Pojdi na vsebino

O avtorju in razstavi

Arjan Pregl je rojen 5. julija 1973 v Ljubljani. Leta 1998 je diplomiral na Akademijiza likovno umetnost v Ljubljani pod mentorstvom profesorice Metke Krašovec in profesorja Bojana Gorenca. Leta 2001 je na isti akademiji zaključil magistrski študij slikarstva pod mentorstvom profesorja Gorenca. Zadnji semester magistrskega študija slikarstva je obiskoval na IUP Indiana University of Pennsylvania (ZDA). Nato je vpisal magistrski študij grafike in ga pod mentorstvom profesorja Lojzeta Logarja končal leta 2004. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, ilustracijo in oblikovanjem. Živi in dela v Ljubljani.

299 kosmatih in bobu Bob
Arjan Pregl v večplastnem vizualno-zvočnem projektu v dveh delih problematizira dialoško razmerje med podobo in besedo.
Prvi del razstave sestavlja 299 risb s kemičnim svinčnikom na A4 formatu, ki jim je skupno motivno izhodišče iz umetnostne zgodovine in literature v najširšem pomenu besede in pa, seveda, »kocina«, kajti v sleherni risbi je zaznamovana kosmatost. Soočamo se s podobami predmetov, najrazličnejših živali, antropomorfnih in zoomorfnih stvorov prek književnikov, filozofov, umetnikov, glasbenikov, režiserjev, igralcev, bibličnih oseb iz stare in nove zaveze, pa naj gre za Mojzesa, Jezusa ali hudiča, Preglovih avtoportretov v vseh fazah njegove bradatosti, atraktivnih ženskih aktov v izzivalnih pozah s kosmatim mednožjem, playboyevih zajčic, stark, starcev in hermafroditov do najrazličnejših lingvističnih diskurzov v preobleki simbolnih upodobitev ter aluzij, morda tudi na človekovo »kosmato vest«.
Drugi del razstave bobu Bob se navezuje na vizualno-zvočno reprezentacijo prenosa jezika v podobo v kontekstu homonimijskih lingvističnih pojavov. Instalacijo sestavljajo manjše podobe na papirju in video posnetki. Ob spremljanju glasov tujih igralcev, ki ponavljajo besede v svojem jeziku, torej v angleščini, in hkrati izrekajo tisto, kar je na risbi upodobljeno, in, seveda, govorijo »slovensko«, vstopamo na aluzivni ravni v šolsko učilnico z učnimi pripomočki

  • Share/Bookmark